Październik 19, 2017, 05:21:28 am

Album

 
Kuchnia Polska
Featured Album - Owner: - 31 items
Polskie tradycyjne potrawy
Przepisy
Jak zrobić
Jak gotować
Tradycyjne smaki
Podróże kulinarne
Items view: Normal view Filestack view
Sort by: ID Date Title Views Rating | Sort Order: Ascending Descending
 
Jak upiec chleb
Jak upiec w domu chleb - Anielska Kuchnia - odc. 13 - Siostra Aniela Garecka jest Salwatorianką. Gotuje w Klasztorze i Wyższym Seminarium Duchownym Księży Salwatorianów w Bagnie. W dzisiejszym odcinku Siostra Aniela proponuje jak upiec chleb nie mając pieca chlebowego, tylko zwykły piekarnik. Do upi…
 0
Lut 16, 2014
 
Barszcz biały wigilijny
Zamiast barszczu czerwonego czy zupy grzybowej, w niektórych polskich domach na Wigilię przygotowuje się barszcz biały wigilijny, postny. Bez dodatków wywarów mięsnych lub rybnych, gotuje się go na wywarze z grzybów, z dodatkiem zakwasu na biały barszcz (przygotowanego wcześniej z wody, mąki pszenne…
 0
Lut 16, 2014
 
Zupa pomidorowa
Nigdy nie przepadałam za rosołem i nigdy nie pogardziłam zupą pomidorową. Najlepszą robiła moja mama: na wywarze warzywnym, a czasem właśnie na rosole, jeśli zostało go trochę po niedzielnym obiedzie. Zupa pomidorowa mojej mamy, zwana czasem „pomidorówką„, nigdy nie była zbyt gęsta, miała piękny, pomarańc…
 0
Lut 16, 2014
 
Gołąbki
W moim domu rodzinnym na stole gościły od czasu do czasu gołąbki, które moja mama przygotowywała z mielonego mięsa, gotowanego ryżu i podsmażonej na oleju cebuli. Doprawione składniki farszu mieszała w misce i zawijała w sparzone liście białej kapusty. Jedliśmy je okraszone dodatkową, smażoną cebulą…
 0
Lut 16, 2014
 
Młode ziemniaki
Młode ziemniaki to chyba najlepsze warzywo w wiosenno-letnim sezonie. Są takie małe, urocze i jakie smaczne! Nie ma chyba Polaka, który nie lubiłby młodych ziemniaków, tylko chętnych do ich skrobania z reguły brak. Dlatego, zamiast skrobać czy obierać (tyle młodego ziemniaka miałoby się zmarnować?),…
 0
Lut 16, 2014
 
Sernik waniliowy - najprostszy | PozytywnaKuchnia.pl
Sernik waniliowy
Najprostszy, klasyczny sernik, od którego warto rozpocząć naukę pieczenia serników. Sernik waniliowy, cudownie prosty, bez spodu, polewy i wyszukanych dodatków, bez konieczności osobnego ubijania piany z białek, jest jednym z moich ulubionych.
Przepis może być punktem wyjściowym do sernikowych ekspe…
 0
Lut 16, 2014
 
Faworki | PozytywnaKuchnia.pl
Faworki
W tłusty czwartek w moim domu zawsze gościły pączki z różą, a w naszej kuchni razem z mamą przygotowywałyśmy faworki. Siadałyśmy przy stole, na którym królowała duża, drewniana stolnica, mama wałkowała ciasto i wycinała prostokąty z dziurką, a ja zawijałam z nich „warkoczyki” i przyglądałam się, jak…
 0
Lut 16, 2014
 
Żurek | PozytywnaKuchnia.pl
Żurek
W moim domu rodzinnym żurek był jedną z ulubionych zup. Obowiązkowo pojawiał się na stole na Wielkanoc, udekorowany pokrojonym w ćwiartki jajkiem na twardo, rozpoczynał wielkanocne śniadanie. Moja mama gotowała żurek na białej kiełbasie, której charakterystyczny zapach rozchodzący się po domu razem…
 0
Lut 16, 2014
 
Kotlet "schabowy" z piersi kurczaka | PozytywnaKuchnia.pl
Kotlet "schabowy" z piersi kurczaka
Od dziecka nie przepadałam za mięsem i nie lubiłam kotletów schabowych, ale czasami mojej mamie udało się nakarmić mnie kotletem „schabowym” z piersi kurczaka. Podawany był obowiązkowo w towarzystwie uwielbianych przeze mnie gotowanych ziemniaków lub puree ziemniaczanego oraz domowych ogórków kiszon…
 0
Lut 16, 2014
 
Rosół | PozytywnaKuchnia.pl
Rosół
Mój dziadek mawiał, że „rosół to podstawa dobrego obiadu”. Co niedzielę zasiadał do stołu z całą rodziną, a babcia podawała dużą wazę z rosołem ugotowanym z wyhodowanej we własnym kurniku kury.
Prawdziwy, wiejski rosół w domu rodzinnym mojej mamy do dziś co tydzień pojawia się na niedzielny obiad. I…
 0
Lut 16, 2014
 
Kotlety schabowe
Prawdziwy, klasyczny, domowy, polski obiad niedzielny? Obowiązkowym składnikiem będą kotlety – mielone lub schabowe, z dodatkiem ziemniaków z wody z sosem lub puree ziemniaczanego, surówek, zasmażanej kapusty albo buraczków. Do tego koniecznie zupa na pierwsze danie i kompot do picia.

Kotlety schab…
 0
Lut 16, 2014
 
Ogórki kiszone
Najpopularniejszymi, najliczniej przygotowywanymi przetworami w moim domu rodzinnym były czereśnie w lekkim syropie, zebrane w sadzie u mojej babci oraz ogórki kiszone, które moi rodzice co roku uprawiali w przydomowym ogrodzie, a po zbiorach całą rodziną zasiadaliśmy do ich mycia i upychania w duży…
 0
Lut 16, 2014
 
Kopytka
Kiedy uda mi się kupić na targu lub otrzymam w prezencie, prosto z babcinego pola, dobre, sypkie ziemniaki, bardzo lubię przygotować kluski śląskie lub kopytka. Są uniwersalne: można podać je zarówno jako bezmięsne danie główne jak i dodatek do mięsa.


W moim domu rodzinnym mama przygotowywała klas…
 0
Lut 16, 2014
 
Pierogi z grzybami i kapustą
Na stole wigilijnym w domu moich rodziców co roku, obok pierogów ruskich, pojawiają się pierogi z grzybami i kapustą, które dzieci w naszej rodzinie od lat nazywają czarnymi pierogami i odmawiają ich jedzenia, wybierając pierogi „białe, te ładniejsze”


Bardzo lubię pierogi z grzybami i kapustą i ch…
 0
Lut 16, 2014
 
Jabłecznik


Jabłecznik | PozytywnaKuchnia.pl   
Uwielbiam ten jabłecznik! Delikatnie biorę jeden kęs, potem drugi, przedostając się przez kruchą warstwę ciasta do cudownie pachnącej cynamonem masy z utartych jabłek. Razem z mamą i babcią zastanawiamy się, jaka jest różnica pomiędzy jabłecznikiem, bo tak się z…
 0
Lut 16, 2014
 
Murzynek | PozytywnaKuchnia.pl
Murzynek
Amerykanie pieką brownie, a w Polsce najpopularniejszym ciastem z dodatkiem dużej ilości kakao jest murzynek. Można przygotować go na wiele sposobów i każda pani domu piecze go inaczej, a jedni domownicy wolą bardziej suchą, inni znów bardziej wilgotną konsystencję tego smacznego ciasta. Murzynek je…
 0
Lut 16, 2014
 
Szynka pieczona | PozytywnaKuchnia.pl
Szynka pieczona
Choć w sklepach ogromny wybór wędlin, warto, choćby z okazji Świąt, przygotować w domu własnoręcznie zapeklowaną szynkę – udusić leżakowany w dobrze przyprawionej zalewie, obwiązany ściśle kawałek mięsa lub upiec w piekarniku. Domowa szynka z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom przygotowywania…
 0
Lut 16, 2014
 
Chłodnik z botwinki
Zaczęło się od wizyty na pobliskim targowisku, gdzie oprócz całego wora szpinaku, sterty pomidorów i kilku innych warzyw oraz owoców do mojej torby wpadł pęczek botwinki. Po powrocie z dzisiejszej wyprawy do ogrodu botanicznego postanowiłam, że skoro jest już tak ciepło i zapowiada się piękny maj, najwyżs…
 0
Lut 16, 2014
 
Naleśniki z serem
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia – powtarza moja babcia. Ma rację, pod warunkiem, że wieczorem nie zjadło się za dużo na kolację  . Kiedy jeszcze nie pracowałam we własnym, domowym biurze, nigdy nie wychodziłam z domu bez śniadania. Kanapki, płatki z mlekiem albo jogurtem, mues…
 0
Lut 16, 2014
 
Pierogi z jagodami
Jako szczęśliwa posiadaczka sporej ilości jagód nazbieranych przez teściową po raz kolejny jem „na fioletowo”, tym razem pierogi z jagodami. Szukałam w pamięci przepisu na ulubione danie, które niekoniecznie będzie jagodowym deserem. Odpędzałam myśli o creme brulee z karmelizowanym cukrem i odrobiną…
 0
Lut 16, 2014
 
Jajka sadzone | PozytywnaKuchnia.pl
Jajka sadzone
Uwielbiam jeść jajka sadzone, zwłaszcza w towarzystwie młodych ziemniaków i mizerii, sałaty ze śmietaną albo młodej, zasmażanej kapustki. To taki prosty, letni obiad, który można przygotować w środku tygodnia albo w sobotę, kiedy mamy dużo zajęć związanych ze sprzątaniem, pieczeniem ciast i przygoto…
 0
Lut 16, 2014
 
Buraczki
Znienawidzone w dzieciństwie, buraczki stały się kilka lat temu jednym z moich ulubionych dodatków do drugich dań. Zamiast wersji gotowanej we wrzątku wybieram ich pieczenie w piekarniku lub gotowanie w mundurkach, w kuchence mikrofalowej – taki proces obróbki termicznej zachowuje ich wspaniały, sło…
 0
Lut 16, 2014
 
Wątróbka z cebulą


Wątróbka z cebulą to moja trauma z dzieciństwa. Moja mama wielokrotnie próbowała przekonać mnie do jej jedzenia, podobnie jak do próbowania wielu innych, mięsnych potraw. Ostatecznie dania, których za żadne skarby nie chcieliśmy jeść ja i mój brat, zniknęły z naszego rodzinnego jadłospisu i dopier…
 0
Lut 16, 2014
 
Kotlety mielone | PozytywnaKuchnia.pl
Kotlety mielone
W moim rodzinnym domu podstawowym daniem na niedzielny obiad były kotlety mielone lub schabowe. Zaprezentuję Wam dziś te pierwsze, przygotowane po konsultacji z moją mamą, która przygotowuje najlepsze kotlety mielone. Dodaje do nich odrobinę czosnku i suszonego majeranku, dzięki czemu są dobrze dopr…
 0
Lut 16, 2014
 
Śledzie w śmietanie
W wigilijny poranek, kiedy nie wolno nam było jeszcze podjadać smakołyków przygotowanych na kolację, moja mama serwowała najlepszego śledzia. Przepis, w swej klasyce i prostocie, do dziś wykorzystuje się w moim domu rodzinnym ten sam, a śledzie w śmietanie, obowiązkowo, przed podaniem na półmisku, m…
 0
Lut 16, 2014
 
Kapuśniak
Choć lato w tym roku mamy wyjątkowo upalne, nie mogłam odmówić sobie ugotowania jednej z najpopularniejszych polskich zup i zrobiłam kilka dni temu kapuśniak, przygotowany na młodej, świeżej kapuście, choć w sezonie jesienno-zimowym na pewno warto pokusić się o wersję na kapuście kiszonej. Otworzyła…
 0
Lut 16, 2014
 
Kompot z rabarbaru


Kompot z rabarbaru | PozytywnaKuchnia.pl   
Latem trudno odmówić sobie wypieków z rabarbarem czy przygotowania dżemu rabarbarowego, którym jesienią i zimą można posłodzić herbatę lub posmarować kanapki i chociaż warto pamiętać, że zawiera sporo szczawianów, można od czasu do czasu, np. raz w tygod…
 0
Lut 16, 2014
 
Mizeria
Mizeria z ogórków jest jednym z sympatycznych i prostych do zrobienia, letnich dodatków do głównego dania. W sezonie na ogórki bardzo często pojawia się na moim stole, zwłaszcza w towarzystwie młodych ziemniaków i jajek sadzonych, choć czasem ciężko mi się zdecydować między takim obiadem a smacznym…
 0
Lut 16, 2014
 
Racuchy drożdżowe
Rodzinne śniadanie albo podwieczorek to doskonały czas na racuchy drożdżowe i choć u mnie w domu przygotowywało się racuchy bez dodatku drożdży to właśnie ta wersja zdecydowanie najbardziej przypadła mi do gustu. Ciasto jest mało wymagające i można nawet pokusić się, z czasem, o przygotowywanie go n…
 0
Lut 16, 2014
 
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane – przepis
Czas przygotowania: ok. 30-45 minut
Składniki (dla 4 osób):
 
750 g sypkich ziemniaków (obrane)
1 duża cebula
1 ząbek czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę)
½ szklanki mąki
2 jajka
1 łyżka soli
½ łyżeczki pieprzu
olej do smażenia


Wykonanie:
Krok 1. Ziemniaki…
 0
Lut 16, 2014
 0
Lut 16, 2014
Aeva Media 1.4w © 2008-2011 Nao & Dragooon - Wedge: level up your forum!